utorak, 22. siječnja 2013.

6.Kameleon biljka (Houttuynia cordata)

      Houttuynia cordata - Hojtinija ili pod drugim imenom Kameleon biljka.

Houttuynia cordata

     Niska biljka (20-30cm) poreklom iz Azije, vrlo dekorativnog izgleda. Pogoduju joj vlažna i močvarna tla. Raste kao žbunasti prekrivač tla. Listovi su srcastog oblika prošarani zelenom, žutom i purpurnom bojom po čemu je dobila naziv kameleon. Cvjetovi su mali sa četiri bele latice. Cela biljka, a pogotovo njen koren, ima ugodan papreni miris i pomalo  potseća na miris pomarandže.

     Hojtinija ima mnoga ljekovita svojstva pa se odavno koristi u ajurvedskoj narodnoj medicini. 
U dalekoj prošlosti je korišćena za isceljenje rana, a kasnije su otkrivena njena druga mnogobrojna lekovita dejstva. Koristi se za detoksikaciju, za hipertenziju. Koristi se i kod najtežih infekcija mokraćnih puteva. Odličan je diuretik i laksativ. Ima snažno antivirusno, antibakterijsko, antiupalno i antiinflamatorno sredstvo. Pojačava imuni sistem, pomaže kod bolesti raka, gušenja, kašlja, kožnih bolesti, herpesa, lajmske bolesti, AIDS-a, virusa HIV-1, virusa HSV-1, leukemije, ujeda zmije, dizenterije i groznice. Cvet je bogat sa mineralima kalijuma, magnezijuma i natrijuma koji su veoma efikasni u kontroli visokog krvnog pritiska.
Dokazano je da ima antibakterijsko dejstvo protiv trichophyton, staphylococci, gonococci i tubercule bacila. Istraživanja su otkrila da crvena boja listova sadrži zdrave bakterije, mikro-organizme i vrstu laktobacila koji u organizmu jačaju sistem za imunitet i sprečavaju razvoj malignih ćelija. U nekim slučajevima je čak preporučeno pacijentu da pije ekstrakt ove biljke nakon operacije raka ili uz terapiju i medicinsko zračenje.

    U nekim zemljama (Kina, Vijetnam) konzumira se njeno korenje kao povrće, a jede se i njeno lišće kuvano ili sveže. Neobičnog je ukusa nalik na ukus ribe, pa je po tome dobila nadimak FISH MINT. Može se koristiti i kao dodatak salati.


Upoznali ste jedan od sastojaka AYURAHrebal Juice koja vam može puno pomoći da živite zdravije.
Dajte sebi šansu za zdraviji život tako što ćete postati korisnik AYURA Herbal Juice koji možete da naručite na vašu kućnu adresu.
 www.ayuraherbal.rs  a vaša pitanja možete da pošaljete na info@ayuraherbal.rs

Nema komentara:

Objavi komentar